Vrijwilligerswerk en de impact ervan op nieuwkomers

Een blog van Ahmad Jabr

Vrijwilligerswerk en de impact ervan op nieuwkomers

Je bent sociaal als je aan vrijwilligerswerk doet, dat zeggen Nederlandse mensen. De specifieke definitie van vrijwilligerswerk is een onbetaalde activiteit die wordt uitgevoerd en die goed voor onze samenleving is.

Wat zijn de redenen om vrijwilligerswerk te doen?

Vrijwilligers willen graag laten zien dat zij om anderen geven of omdat ze hun waarden en normen willen laten zien. Een mooi voorbeeld van vrijwilligerswerk is een ´Taalmaatje´. Dat is een match tussen iemand die graag vrijwilligerswerk wil doen en een nieuwkomer. Die manier bestaat alleen in Nederland. De taalcoach en de nieuwkomer oefenen samen, buiten de school om,  de Nederlandse taal. Door die match kunnen nieuwkomers goed leren over de gewoontes en tradities in dit land en eigenlijk wordt met die relatie het poortje naar de maatschappij geopend.

Ook voelen nieuwkomers zich welkom in de maatschappij en ze kunnen nog een keer hun leven proberen op te bouwen. Van mijn persoonlijke ervaring vind ik het een hele goede manier om je leven opnieuw te starten en ik had geluk met mijn taalmaatje. De match werd van het begin als vriendelijke relatie gestart (samen reizen, samen eten, samen uitgaan en heel veel bespreken over verschillende thema’s). Het was eigenlijk niet een officiële afspraak, maar meer een gezellig gesprek. Hij heeft me heel veel gesteund om een baan te krijgen of geschikt vrijwilligerswerk te vinden.

De rol van Stichting VIEP voor nieuwkomers

Stichting VIEP staat tussen de maatschappij en nieuwkomers en wil nieuwkomers zo snel mogelijk actief laten meedoen in de Nederlandse samenleving. Bijvoorbeeld: zij helpen de nieuwkomers om snel een taalcoach te ontmoeten en natuurlijk helpt dat om snel de taal te leren en te begrijpen hoe gaat het leven in Nederland. Uiteindelijk kan je een plek in de maatschappij vinden en sowieso kan je ook een positief persoon zijn door wat je gaat doen!

 

 

 

Ahmad Jabr - Stichting VIEP
Hallo! Ik ben Ahmad Jabr. Ik kom uit Aleppo, Syrië en woon sinds 2,5 jaar in Nederland. Ik schrijf blogs over waar ik mee bezig ben in Nederland en natuurlijk over mijn activiteiten voor Stichting VIEP. Ik wil graag een link leggen tussen waar de stichting mee bezig is en hoe nieuwkomers door deze organisatie goed kunnen integreren in de maatschappij. Daarnaast beschrijf ik hoe het gaat met nieuwkomers in Nederland en Europa in hun eerste periode.

 

Geen reactie's

Geef een reactie