Is er plek voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt?

Een blog van Ahmad Jabr

Is er plek voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt?

Iedereen heeft werk nodig om zijn carrière op te bouwen en om verder te komen in het leven. Als iemand werk heeft dan ziet hij het leven positiever in, krijgt hij goede kansen en dan heeft hij geen hulp nodig. Vanaf het begin van het leven zoekt iedereen naar leuk werk wat ze interessant vinden en vervolgens neemt iedereen zijn eigen route om hun carrière op te bouwen.

Van nature is het niet makkelijk om werk te vinden en we kunnen dat beschouwen als een echte grote uitdaging. Vooral als je in een ander land woont en een nieuwe taal moet spreken, dan en zijn er veel verschillende manieren om een baan te krijgen. Als je een kleine vergelijking doet met de manier in je eigen land en in Nederland, dan zie je een groot verschil! bijvoorbeeld: als je in Syrië een sollicitatie hebt en hoewel je een goed cv hebt, als je niemand kent, maak je geen kans! Daarnaast, ook al wil je graag werken waar je voor hebt gestudeerd, uiteindelijk doet bijna iedereen iets anders! En dan ga je werken omdat het verplicht is, dat betekent dat je niet meer creatief bent op je werk, denk ik.

De afgelopen twee maanden was de Nationale Denktank heel goed bezig met het expertforum en gaf iedereen perspectief op werk voor de aankomende jaren. Ze hebben heel goed aandacht aan nieuwkomers gegeven en daar was ik eigenlijk verbaasd over omdat er niemand van de nieuwkomers aanwezig was. Toevallig was ik er en de discussie ging over “Wat is een goede manier om nieuwkomers op de arbeidsmarkt te bereiken? Hoe kunnen we als experts die mensen helpen? En hoe kunnen zij uiteindelijk een baan krijgen?”
Wat ik merkte is dat iedereen elkaar nodig heeft (Nederlanders en Nieuwkomers) om samen na te denken.

We hebben altijd een platform nodig waar we onze uitdagingen en meningen kunnen delen om uiteindelijk een oplossing te kunnen vinden.

 

 

 

Ahmad Jabr - Stichting VIEP
Hallo! Ik ben Ahmad Jabr. Ik kom uit Aleppo, Syrië en woon sinds 2,5 jaar in Nederland. Ik schrijf blogs over waar ik mee bezig ben in Nederland en natuurlijk over mijn activiteiten voor Stichting VIEP. Ik wil graag een link leggen tussen waar de stichting mee bezig is en hoe nieuwkomers door deze organisatie goed kunnen integreren in de maatschappij. Daarnaast beschrijf ik hoe het gaat met nieuwkomers in Nederland en Europa in hun eerste periode.

 

Geen reactie's

Geef een reactie