Even voorstellen…

Een blog van Ahmad Jabr

Even voorstellen…

Hallo, ik ben Ahmad van Oranje. Nee, grapje! Mijn achternaam is Jabr. Ik kom uit Aleppo (Syrië) en woon sinds 2,5 jaar in Nederland. Ik schrijf blogs over waar ik mee bezig ben in Nederland en natuurlijk over mijn activiteiten voor Stichting VIEP. Ik wil graag een link leggen tussen waar de stichting mee bezig is en hoe nieuwkomers door deze organisatie goed kunnen integreren in de maatschappij. Daarnaast beschrijf ik hoe het gaat met nieuwkomers in Nederland en Europa tijdens hun eerste periode.

Aanpassen en integreren in een nieuwe maatschappij is echt een uitdaging voor alle nieuwkomers. Elke dag begint de uitdaging weer met elke letter, elk woord en de vraag: hoe kan ik contact maken met verschillende mensen?

Ieder persoon heeft van nature zijn tradities, gewoontes, beroep en wat hij heeft geleerd en meegekregen. Natuurlijk is het niet gemakkelijk als iemand of een situatie je dwingt om je leven te verlaten en dan te verhuizen naar een andere sociale omgeving met haar eigen kenmerken en uitdagingen. 
Ik weet niet of ik dat een conflict of een dialoog van beschavingen kan noemen, of allebei!

De eerste periode van elke nieuwkomer gaat samen met depressie of gemengde gevoelens. Misschien komt het door minder contact met vrienden, de taaluitdaging of de angst om naar buiten te gaan.

Het leven verbergt veel meer dan wat we denken en loopt vaak anders dan hoe wij verwachten.  Het brengt ons naar andere plaatsen. Voor mij bestaat het leven uit ervaringen, kennis, contact of conversatie en mislukking of succes. Natuurlijk heeft elk persoon zijn of haar eigen perspectief over het leven. Dat verschilt van anderen en dat moeten wij van elkaar respecteren. Uiteindelijk is er een ruimte van hoop en iets waard om te leven.

Een rol in de nieuwe maatschappij vinden kost veel eigen initiatief. Als je actief bent in de buurt of stad waar je woont, is dat je poort naar de maatschappij. Eigenlijk kun je met elk evenement nieuwe vrienden ontmoeten en door nieuwe mensen kan je ook weer werk, activiteiten of andere dingen bereiken. Als je bij een evenement bent, zou het goed zijn om actief en enthousiast te zijn. Er zijn altijd veel positieve mensen die met nieuwkomers bezig zijn en als je bezig bent, zal het niet alleen jou helpen, maar kun jij ook een link vormen tussen nieuwkomers en de maatschappij.
 Op basis van het bovenstaande en van wat ik heb opgemerkt in niet meer dan twee en half jaar in Nederland, vind ik dat dit de beste tips zijn om goed te integreren in een nieuwe maatschappij:

  • De taal goed leren
  • Probeer altijd met nieuwe mensen contact te maken
  • Als je een idee hebt, hou die dan niet voor je. Het kan anderen ook helpen!

 

 

 

Ahmad Jabr - Stichting VIEP
Hallo! Ik ben Ahmad Jabr. Ik kom uit Aleppo, Syrië en woon sinds 2,5 jaar in Nederland. Ik schrijf blogs over waar ik mee bezig ben in Nederland en natuurlijk over mijn activiteiten voor Stichting VIEP. Ik wil graag een link leggen tussen waar de stichting mee bezig is en hoe nieuwkomers door deze organisatie goed kunnen integreren in de maatschappij. Daarnaast beschrijf ik hoe het gaat met nieuwkomers in Nederland en Europa in hun eerste periode.

 

Geen reactie's

Geef een reactie